Θεωρούνται φυσικά αντικαταθλιπτικά και είναι γεμάτα από βιταμίνες

Το αμύγδαλο δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Το αμύγδαλο, είναι ένα superfood, που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ανήκει καν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.

Μειώνει την κακή χοληστερόλη και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν θέλετε η υγεία σας να γίνει… «σκληρό καρύδι» και να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο μακριά τις ασθένειες, τότε ενσωματώστε στο διατροφικό σας πρόγραμμα και λίγα θαυματουργά καρύδια, τώρα που βρίσκονται και στην εποχή τους.

Όσα και αν ακούτε για την υψηλή θερμιδική επιβάρυνση των καρυδιών μην σας κάνουν να βγάλετε από την καθημερινή σας διατροφή αυτόν τον πολύτιμο για τον οργανισμό ξηρό καρπό.

Τα καρύδια είναι βρώσιμοι πυρήνες καρπού, που λαμβάνονται από το δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Juglandaceae, στο γένος, Juglan. Αυτοί οι ξηροί καρποί ήταν ανέκαθεν σύμβολο της διανόησης, αφού μοιάζουν στο σχήμα τους με εκείνο του ανθρώπινου εγκεφάλου!

Οι ξηροί καρποί, ανάμεσά τους και τα καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου (μια χούφτα καρύδια, περίπου 30 γρ., δίνει 196 θερμίδες).

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με  ιδιαίτερη γλυκίζουσα γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι τα φρούτα  της "σημύδας" ή των δέντρων της οικογένειας των  Σημυδοειδών (Betulaceae) . Το "Filbert" (C. maxima) είναι παρόμοιο είδος και σχετίζεται με κοινή φουντουκιά αλλά  διαφέρει γιατί ο ξηρός καρπός περικλείεται πλήρως από το σωληνοειδές  περίβλημα .

Εισήχθη στην Ευρώπη από την Ν.Αμερική από όπου και κατάγεται. Καλλιεργείται γαι τα σπέρματα της τα οποία είναι βρώσιμα μετά από καβούρδισμα , χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική και επίσης για την εξαγωγή ελαίου εις το οποίο είναι πλούσιο. Υποπροϊόν της ελαιουργίας είναι οι πλακούντες οι οποίοι είναι εξαιρετική κτηνοτροφή πλούσια σε λευκώματα.  

Εκτός από την ιδανική σύσταση των ξηρών καρπών σε καλής ποιότητας λιπαρά και φλαβονοειδή, άλλο ένα στοιχείο που τα καθιστά πολύτιμα για τη διατροφή μας είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα.

Σελίδα 1 από 2